Aikuiset voittivat helmikuun liikuntakisan

• Time to read 1 minute
latu

Helmikuun seurahaaste ratkennut

Helmikuuksi julistettu Seuraliikkuu-haastekisa meni aikuisten ryhmälle, toiseksi tuli nuorten ryhmä (14–17-vuotiaat) ja kolmanneksi nuorimmat junnut (7–13-vuotiaat).

Kisan panoksena oli päätäntävalta seuraavan kuun lisähaasteesta, joksi lähes itsestään selvästi aikuiset valitsivat hyötyliikunnan. Hyötyliikuntaan on lupa kirjata mm. kaikki kotityöt ruuanlaitosta siivoukseen.

Yksittäisinä liikkujina palkitaan pienin tuotepalkinnoin Jenni Kuusi, Bertta Hiltunen sekä Nika Kuusi.

Haaste tuotti mukavia tuloksia, kirjattuja kataharjoitteita kertyi kaikkiaan 2330, juoksua tai kävelyä 395 tuntia ja hiihtoa 86 tuntia. Kaikkiaan haastekisaan osallistui 30 karetekaa: aikuisia 13, nuoria yhdeksän ja junnuja kahdeksan eri henkilöä. Tavoite on, että maaliskuun kisan löytäisi entistä useampi seuralainen.  Tässä kisassa ennakkosuosikkina pidetyn junioriryhmän peli kaatuikin huomattavan pieneen osallistujien määrään.

Suhteessa tavoitteisiin aikuisten prosenttiluku katassa oli 109, nuorten 82 ja junioreiden 43. Vastaavasti juoksussa tai kävelyssä 71, 58 ja 37. Hiihdossa jäätiin selvästi jälkeen, sillä aikuisten hiihdon toteutuma oli vain 20, nuorten 4 ja junnujen 10 prosenttia. Ryhmien tavoitteena oli tuhat kataa (100 %) ja 250 tuntia kävelyä, juoksua tai hiihtoa.

Haastekisalla haluttiin innostaa erityisesti aikuisia seuralaisia liikkumaan ja harrastamaan lajia kotioloissa, kun seura ei voi nyt tarjota normaalia viikkotoimintaa aikuisjäsenille zoomin kautta järjestettyjen etäharjoitusten lisäksi. Kisan tarkoitus innostaa seuralaisia liikkumaan koronasulun aikana onnistui osin, jos tarkastellaan kisaan osallistuneiden määrää: kisaan osallistui vain osa Karateseuran jäsenistä – tosin kaikki seuran liikkujat eivät varmaankaan lähteneet mukaan tähän leikkimieliseen kisaan ja listaamaan liikkumistaan seuran www-sivuille. Mutta uusi maaliskuun kisa tarjoaa uusia mahdollisuuksia.

Bertta katojen ykkönen

Eri ikäryhmissä nousi esille kovia tekijöitä ja arkisempia liikkujia. Erityisesti kata kiinnosti. Jos lajina olisi ollut pelkästään kata, niin nuorten Bertta Hiltunen olisi vienyt voiton ja junioreiden Nika Kuusi olisi sijoittunut toiseksi aikuisten Tero Sikiön, Johanna Lehmusoksan sekä Markus Kaukosen seuratessa hieman pienemmillä lukemilla.

Bertta saattaa käyttää joskus jopa tunnin tai kaksi kataharjoitteluun. Bertta on yksi harvoista harrastajistamme, joilta luonnistuu lähes kaikki tyylisuuntamme 15 kataa.

Kisa aktivoi ja keräsi positiivista palautetta

Saadun palautteen mukaan haaste on aktivoinut ja luonut yhteenkuuluvuutta oman ryhmän kanssa. Haaste on myös osoittanut, että omatoimista harjoittelua on mahdollista tehdä ennakko-odotuksia paremmin jopa lajiharjoittelussa. Alun perin tarkoitus oli järjestää haaste joka toinen kuukausi, mutta palautteen perusteella asian kanssa ei odotettu. Uusi haaste on siis käynnissä juuri nyt.

Uusi kuu – uudet lajit

Kata on ja pysyy. Liikemäärät mitataan nyt minuuteissa siten, että kaikki liike lasketaan ilman yhtä kestoisuuden alarajaa. Kirjattavaksi liikkeeksi uutena on tullut liikkuvuusharjoittelu, joka tarkoittaa perusvenyttelyä tai aktiivisempaa liikkuvuusharjoittelua. Myös lähes kaikille ihmisvoimin tapahtuvalle liikkeelle on nyt kohtansa. Mukana on tietenkin myös voitokkaiden aikuisten kiusa, eli kotityöhaaste, josta pisteet kirjautunevat suvereenisti aikuisille.

Haasteen etenemistä voit seurata ja samalla kantaa oman kortesi joukkeesi kekoon osoitteessa:

Tulokset eivät näy ihan reaaliaikaisesti, mutta kuitenkin lähes päivittäin.

Juttu: Lauri Poropudas